Weboldal méretének optimalizálása

Egy weboldal adatainak méretét többféleképpen lehet csökkenteni - a felhasználó számára fontos információ és az oldal működésének, megjelenésének megtartása mellett természetesen.
Annak ellenére, hogy 2016-ot írunk, amikor az 1Gbps sebesség már otthoni eszközöknél is hétköznapinak mondható, amikor az otthoni internet kapcsolat elérheti az 100-200 Mbps sebességet, értelemszerűen még mindig igaz az, hogy a kevesebb adat gyorsabban elér a felhasználóhoz.

Ezeket a lehetőségeket vesszem sorra a következőkben:

Szerver oldal

A Google ajánlása alapján javasolt az adatok tömörítése a szerver oldalon. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindent a webmesternek kell végeznie. a webszerver és a tartalomkezelő megoldja ezt.
A böngésző a kérés elküldésekor jelzi a szervernek, hogy képes fogadni  (Accept-Encoding: gzip, deflate) gzip-pel tömörített tartalmat, ha szerver támogatja ezt, akkor a válaszban a (Content-Encoding: gzip) szintén jelzi ezt, így a böngésző ki fogja tömöríteni megjelenítés előtt.
Így néz ki ez a valóságban:


$ curl -s \\\\\\\\\\\\\\\'http://index.hu\\\\\\\\\\\\\\\'  -H \\\\\\\\\\\\\\\'Accept-Encoding: gzip\\\\\\\\\\\\\\\' -o gzip
$ curl -s \\\\\\\\\\\\\\\'http://index.hu\\\\\\\\\\\\\\\'   -o nogzip
$ ls -hl nogzip gzip
-rw-rw-r-- 1 kissp kissp  43K febr   7 11:54 gzip
-rw-rw-r-- 1 kissp kissp 317K febr   7 11:54 nogzip
$ file gzip nogzip
gzip: gzip compressed data, from Unix
nogzip: HTML document, UTF-8 Unicode text, with very long lines



Látható, hogy 317KB helyett 43KB volt az adat mennyiség. Ez így kicsiben nem tűnik nagynak, de sok látogatónál már más a helyzet…
Mivel Google ajánlás, ezért a találati oldaon (SERP ) való megjelenéshez is hozzájárulhat.

Internet kapcsolat

Az átlagos weboldal hosting szolgáltató szervere Magyarországon még mindig 100 Mbps - 1Gbps kapcsolaton csatlakozik az internethez. Ezen osztozik több 10, akár több 100 domain, weboldal. A forgalmas időszakokban ez azt jelentheti, hogy az adott domain-hez egyszerűen nem jut elég sávszélesség. Így itt is igaz a szabály: Kevesebb adat kisebb sávszélességen átfér.

Felhasználó oldala

A weboldal - és kapcsolódó fájljai - méretének csökkentése a felhasználó oldalán is előnyökkel jár. Ha a HTML, CSS, JS fájlokban nincsenek felesleges kommentek, tördelések, akkor egyrészről néhány bájt megspórolható, másrészt a böngésző kevesebb erőforrással tudja feldolgozni azt. Itt is a sok kicsi sokra megy elve érvényesül, hiszen manapság már 2-4-8 magos processzorok, és ugyanennyi GB memória van a felhasználói gépekben, így elenyésző erőforrás egyetlen weboldalnál.
Fontos megjegyezni, hogy az optimalizáció során egy idő után már “csak“  ezred másodpercek (ms) érdekében folyik a munka. Természetesen sokmindent meg kell oldani ezt megelőzően, de a SEO területén sok apró kockából áll össze a kép.

Alkalmazás oldala

Alkalmazás alatt a weboldalt generáló tartalomkezelőt értem. Az előzőhöz kapcsolódik az alkalmazás oldala, mivel a minimalizálás elvégzése az alkalmazás feladata. Ezen kívül az alkalmazásnak kell arról gondoskodnia, hogy csak a feltétlenül szükséges tartalmakat linkelje be külső forrásból, hiszen minden css, js, kép, egyéb adat betöltése időbe, erőforrásba kerül.

A korábbi bejegyzésektől eltérő, kevésbé technikai információ a mostani, de remélem gondolatébresztőnek és ötlet merítésének jó forrása lesz.
Mint mindig, úgy most is szívesen veszem az ötleteket, javaslatokat, véleményeket. Amennyiben a felsoroltakkal kapcsolatban kérés, kérdés van, állok rendelkezésre.


Kulcsszavak: Web, HTTP, SEO, Keresőoptimalizálás

Új hozzászólás: