Keresőoptimalizálás és webszerver konfiguráció

A keresőoptimalizálás  és webszerver konfiguráció olyan kifejezések, amelyeket ritkán használnak együtt, pedig van közöttük kapcsolat. A SEO célja az internetes keresőknek, megfelelő weboldal szerkezet és tartalom elkészítése.

A sok hasznos tanácsot olvasva erről úgy tűnik, hogy a “szakértők” megfeledkeznek arról, hogy a dolog lényege az, hogy az oldalat a keresőn keresztül meglátogató felhasználó a számára releváns tartalmat gyorsan és struktúrát formában juttassa el az oldal tulajdonosa.
Úgy tűnik van itt egy hiányzó puzzle darab a képben, ezt igyekezek kitölteni az alábbiakban.

Mivel egy szerver a tartalom összetételén nem igazán tud változtatni, ezért marad a sebesség, gyorsaság területe, amiben a felhasználó számára segítséget tud nyújtani.

A tartalom minél gyorsabban a felhasználóhoz való eljuttatásának három pillérét látom:

A kért weboldal gyorsan készüljön el a szerver oldalon

A lehető legkisebb méretű legyen

A további oldalak látogatásánál kerüljük ugyanazon adatok ismételt elküldését

A továbbiakban ezeket vesszük sorra:

Weboldal generálás

A klasszikus személyes vagy céges weboldal egy tartalomkezelő rendszerből (tipikusan PHP) és egy adatbázisból áll. Működése egyszerű, minden kérésnél a kapott információból (GET/POST) a megfelelő tartalmat legenerálja, a szükséges adatokat az adatbázisából (tipikusan MySQL, Maridadb) lekérdezi, esetleg a látogatás adatait abba rögzíti.

Ez a folyamat egyetlen letöltés alkalmával nem hosszú folyamat, de a konkurens látogatók számának növekedésével biztosan növekszik, hiszen a php processzek véges CPU erőforrást, az adatbázis pedig véges CPU, RAM és diszk erőforrást használhatnak.Ha ezt a problémát nem ismeri fel időben az oldal tulajdonosa, akkor a felhasználói élményt súlyosan rombolja az oldal lassú betöltődése.

Egy idő után már nem csak a lassú oldal betöltődés lesz a probléma következménye, hanem a rendszertől függő időtúllépési hibaüzenetek megjelenése és a látogatószám erőteljes csökkenése.

Erre a problémára nyújt megoldást a szerver oldali gyorsítótárazás (cache). Ezt személyes vagy céges weboldalak esetén jellemzően a memcached szolgáltatásra bízzák.

A weboldal gyorsításának egyik alapja a szerver oldali gyorsítótár bevezetése. 

Ezt a megoldást valamennyi elterjedtebb CMS tartalomkezelő támogatja:

Joomla: natív támogatás, csak be kell konfigurálni

WordPress: W3 total cacheplugin segítségével

Durpal: memcache modul segítségével

Egyedi tartalomkezelő esetén, mint amire ez az oldal épül, az adatbázis lekérdezések eredményeinek gyorsítótárazása is elképesztő gyorsulást eredményez.

Méret

Ez a fejezet annyira szerteágazónak bizonyult, hogy külön bejegyzést készítettem belőle.

Kliens oldali gyorsítótárazás

Kliens alatt itt a felhasználó böngészőjét értjük. Biztosan feltűnt már, hogy egy weboldal betöltődése az első alkalommal tovább tart, mint utána egy másik aloldal meglátogatása. Gyakran ez a gyorsítótárazásnak köszönhető. A nem dinamikus, statikus tartalmak (képek, javascript, css fájlok)  a jól beállított rendszer “újra felhasználhatóvá”  teszi a böngésző számára. Erről hamarosan egy külön cikk készül...

Ha ezt a három pontot észben tartjuk a tartalomkezelő és a webszerver konfigurálásakor, akkor a felhasználói élményt nagymértékben fokozhatjuk, hiszen a felhasználók elményét javítjuk.


Erre a problémára vannak “instant” megoldások, példáil az ingyenesen használható  incapsula vagy a cloudflare
Ezek konfigurációja haladó szint,  körültekintést igényel, mivel a szolgáltatás leállását okozhatja.




Kulcsszavak: HTTP, SEO, Keresőoptimalizálás, Web

Új hozzászólás: